Bij Hout Vandaag vindt u een breed assortiment aan tuinhout, zoals geïmpregneerd hout (vaak van vurenhout of grenen), hardhout, Douglas hout en steigerhout. Naast hout, bieden wij dit ook aan in composiet. We leveren zowel planken, balken, palen als schuttingen, tuintegels en kant- en-klare pakketten voor bijvoorbeeld overkappingen.
Om het juiste hout voor uw project te kiezen, is het belangrijk om te weten welke eigenschappen u zoekt. Factoren zoals duurzaamheid, uitstraling en budget spelen hierbij een rol. Heeft u advies nodig? Neem gerust contact op met onze klantenservice!
Bij Hout Vandaag hanteren wij een grote voorraad. Daarom kunnen wij snel leveren. Wij streven ernaar om uw bestelling binnen 5 werkdagen te bezorgen. Dit geldt voor zowel Nederland als België. Alleen bij kant-en-klare pakketten is de levertijd iets langer. Hierbij is de gestreefde bezorging binnen 9 werkdagen. Alleen bij laten impregneren zal dit iets langer zijn.
Bij Hout Vandaag hechten we veel waarde aan duurzaamheid. We werken daarom enkel met leveranciers die verantwoord bosbeheer toepassen. Veel van onze houtsoorten beschikken over een FSC- of PEFC-keurmerk, wat betekent dat ze afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen.
Het behandelen van tuinhout is belangrijk om de levensduur te verlengen. Gebruik een geschikte beits, olie of verf om het hout te beschermen tegen vocht, UV-straling en schimmels. Zorg ervoor dat het hout goed droog is voordat u het behandelt en herhaal de behandeling regelmatig volgens de aanbevelingen van de fabrikant.
Vergrijzing van tuinhout is een natuurlijk proces dat ontstaat door blootstelling aan zonlicht en weersinvloeden. Om vergrijzing te voorkomen, kunt u het hout behandelen met een UV-beschermende beits of olie. Om vergrijsd hout te herstellen, kunt u het hout schuren om de vergrijsde laag te verwijderen en vervolgens behandelen met een geschikte beits of olie.
Om kromtrekken of krimpen van tuinhout te voorkomen, is het belangrijk om het hout op de juiste manier op te slaan, te verwerken en te onderhouden. Bewaar het hout op een droge, goed geventileerde plaats en zorg ervoor dat het niet direct op de grond ligt. Voorkom grote temperatuur- en vochtigheidsschommelingen tijdens het opslaan en verwerken van het hout. Zorg voor een goede ventilatie en afwatering bij het plaatsen van het hout in uw tuin en behandel het regelmatig met een geschikte beits of olie om vochtopname te minimaliseren.
Tuinhout kan zeker gebruikt worden in een vochtige omgeving, maar het is belangrijk om een houtsoort te kiezen dat van nature bestand is tegen vocht of dat goed geïmpregneerd is. Hardhoutsoorten zoals teak en bankirai zijn bijvoorbeeld geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden.
Geschaafd tuinhout heeft een glad oppervlak en is vrij van splinters, waardoor het direct klaar is voor gebruik. Fijnbezaagd hout heeft een ruwer oppervlak en kan splinters bevatten. Dit hout dient vaak nog verder bewerkt te worden, zoals schuren of schaven, voordat het gebruikt kan worden.
Hardhout komt van loofbomen en is doorgaans dichter en zwaarder dan zachthout. Het is duurzamer en beter bestand tegen weersinvloeden en insecten. Zachthout komt van naaldbomen en is lichter, minder dicht en vaak goedkoper dan hardhout.
Geïmpregneerd hout is behandeld met een impregneermiddel om het beter bestand te maken tegen vocht, schimmels en insecten. Niet-geïmpregneerd hout heeft deze behandeling niet gehad en kan daardoor sneller aangetast worden door weersinvloeden en insecten.
Om tuinhout goed te bevestigen, is het belangrijk om roestvrijstalen of verzinkte schroeven, spijkers of houtverbinders te gebruiken. Zorg ervoor dat de bevestigingsmiddelen geschikt zijn voor buitengebruik en bestand zijn tegen de weersomstandigheden.